ZWANGER

WORDEN

 

Er wordt geschat dat in Nederland jaarlijks bij circa 10.000 nieuwe paren een kinderwens bestaat.
Bij een regelmatige menstruele cyclus van circa 28-30 dagen en regelmatige samenleving (seks) heeft de vrouw dus 12-13 kansen in het jaar om zwanger te raken. Bij deze paren blijkt meer dan 90% binnen het jaar zwanger te zijn (bij 50 % al na een half jaar), bij circa 10% laat de zwangerschap langer dan 1 jaar op zich wachten. We spreken dan over subfertiliteit (verminderd vruchtbaar), wat iets heel anders is dan infertiliteit; hetgeen niet-vruchtbaar betekent. Na 2 jaar is van 95% van alle paren de kinderwens vervuld!


Wanneer ben je het meest vruchtbaar?
Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de volgende menstruatie. De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, vindt plaats ongeveer halverwege die periode, dus bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is dat 14 dagen voordat je weer ongesteld moet worden oftewel 14 dagen na het begin van je ongesteldheid. Er komt dan een rijpe eicel vrij. Als je cyclus regelmatig is kun je op deze manier makkelijk uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent. De eicel blijft na de eisprong een paar uur leven, maar zaadcellen leven veel langer. Die kunnen het soms wel een week vol houden. Dat betekent dat je gemiddeld zeven dagen vruchtbaar bent.
De vruchtbare dagen zijn twee tot drie dagen rond de eisprong, maar de geslachtsgemeenschap zou vanaf vijf dagen voor de eisprong kunnen plaatsvinden om bevrucht te raken. De kans op bevruchting is het allergrootst bij geslachtsgemeenschap op het moment van de eisprong tot een halve dag erna. Het is overigens beter om deze periode niet elke dag gemeenschap te hebben, maar liever om de andere dag.

Nauwkeuriger is het (vooral bij een onregelmatige cyclus) om elke dag de temperatuur van je lichaam bij te houden (temperaturen) en te letten op de kwaliteit van het slijm dat gedurende je periode uit je vagina komt, dit heet het cervixslijm.
Temperaturen:
Meet vanaf het begin van je cyclus, vanaf de dag dat je ongesteld wordt dus, iedere dag om ongeveer dezelfde tijd je temperatuur. Zo'n 12 tot 24 uur na de eisprong stijgt je temperatuur met ongeveer 0,3-0,4 graden. Pas één of twee dagen na het begin van je menstruatie daalt je temperatuur weer. Als je zwanger raakt, zal je temperatuur niet dalen.
Meet je temperatuur onmiddellijk na het wakker worden, maar voor het opstaan met dezelfde digitale thermometer. Gebruik steeds dezelfde meetwijze: in de anus of in de vagina, liever niet in de mond en nooit onder de arm. Afwijkingen in je lichaamstemperatuur kunnen ook veroorzaakt worden door: verschillende tijdstippen van meten, alcoholgebruik, laat eten 's avonds, te korte/gestoorde nachtrust, ziekte, bepaalde medicijnen of stress/opwinding.

Cervixslijm:
Wat gebeurt er in de loop van een cyclus met het slijm? Als de menstruatie voorbij is, kan de schede-ingang een paar dagen wat droog aanvoelen, of zelfs onprettig of jeukend. Maar het kan ook zo zijn dat je niets voelt of ziet. Daarna ervaren de meeste vrouwen de slijmvorming als een vochtig gevoel, zonder dat het aan de schede-ingang zichtbaar is. Bij andere vrouwen is het vanaf het begin te voelen én te zien. Meestal ziet het cervixslijm er dan nog troebel, wit of gelig uit en is het dik, romig, brokkelig, kleverig of taai-elastisch en niet rekbaar. Soms ziet het eruit als kwark, of bloem die met water tot kleverige klontjes vermengd is. Hoe dichter naar de eisprong toe – hoe meer oestrogeen gevormd wordt – des te meer slijm wordt er geproduceerd en des te beter wordt de kwaliteit. Het wordt dan meestal glashelder, doorzichtig en heeft soms een lichte gelige verkleuring, of er zitten witte slierten door. Tegelijk wordt het rekbaar, je kunt er echt draden van trekken en het voelt glad of glibberig aan. Het lijkt dan op rauw eiwit. Zie foto:

Soms kan het slijm zo vloeibaar worden, dat het wegloopt als water en niet meer zichtbaar is. De schede-ingang voelt dan nat aan. Rond de eisprong bereikt het slijm haar beste kwaliteit. Daarna wordt de kwaliteit van het cervixslijm minder: het wordt weer troebel en klonterig, verliest zijn rekbaarheid, vermindert in hoeveelheid of verdwijnt volledig, zodat je aan de schede-ingang niets meer voelt of alleen nog maar een droog gevoel hebt. De ervaring leert dat elke vrouw haar eigen slijmpatroon heeft. Bij de ene vrouw ontwikkelt het cervixslijm zich van droog via vochtig en dik naar transparant en rekbaar, en bij de andere vrouw gaat het van niets onmiddellijk naar zichtbaar wit slijm, zonder ooit de beste kwaliteit van het rekbare, glasheldere slijm te bereiken. Maar er is altijd een kwaliteitsverbetering, een duidelijke omslag of hoogtepunt en een vermindering van de kwaliteit van het cervixslijm. Meestal volgt het slijmpatroon voor dezelfde vrouw in opeenvolgende cycli hetzelfde beeld.
Ovulatietesten:

Er zijn ook ovulatietesten te koop om te bepalen of en wanneer je een eisprong hebt, een goedkoop voorbeeld hiervan zijn de persona ovulatiestaafjes, die kun je echt prima zonder bijbehorend computertje gebruiken!!! Gewoon in de urine dopen of overheen plassen en 1 streep (=controlestreep) betekent geen LH-piek  (geen grote hoeveelheid Luteïniserend Hormoon) dus geen eisprong en twee strepen betekent wel een LH-piek, dus binnen 36 uur een eisprong.

 


Samengevat:
De kans op een bevruchting is het grootst op de dagen met cervixslijm van de beste kwaliteit (overvloediger, helderder en rekbaarder dan daarvoor) en de dagen onmiddellijk daarna tot en met de dag van de eerste hogere temperatuurmeting.

Verder lezen over temperaturen en cervixslijm

 

 

Jongetje of meisje?
De Amerikaanse vrouwenarts prof. Shettles heeft vastgesteld dat zaadcellen die voor het mannelijke geslacht zorgen zich sneller voortbewegen dan de zaadcellen die verantwoordelijk zijn voor het vrouwelijke geslacht. Ook is vastgesteld dat de zaadcellen die voor ‘een jongen’ zorgen eerder afsterven dan de zaadcellen die ‘een meisje’ als resultaat geven. Op dit gegeven kan op een natuurlijke wijze ingespeeld worden. Dit geeft natuurlijk geen enkele zekerheid hooguit een verhoogde kans.
Voor een jongetje:
De geslachtsgemeenschap dient vlak vóór of zo kort mogelijk vóór de eisprong plaats te vinden. De jongensverwekkende zaadcellen bereiken dan gemakkelijk als eerste het eitje, omdat ze sneller zijn dan de meisjesverwekkende zaadcellen. Het is noodzakelijk dat de geslachtsgemeenschap niet te vroeg voor de ovulatie plaats vind. Enkele dagen te vroeg verkleint de kans op een jongen.
Voor een meisje:
De geslachtgemeenschap dient een paar dagen vóór de eisprong plaats te vinden. Een zaadcel kan ongeveer vijf dagen in het lichaam van de vrouw in leven blijven. En ‘wachten’ tot een eisprong plaats vind. De meest levensvatbare of te wel ‘de sterkste’ zaadcellen zijn de zaadcellen die voor een meisje kunnen zorgen. Na een paar dagen sterven de zaadcellen die verantwoordelijk zijn voor het mannelijke geslacht af. De vrouwelijke zaadcellen blijven over en hebben zo een betere kans om de nieuw vrijgekomen eicel te bevruchten. Zou de geslachtsgemeenschap vlàk voor de ovulatie plaatsvinden dan zullen de vrouwelijke zaadcellen voorbij ‘gezwommen’ worden door de snellere mannelijke zaadcellen. De kans op een meisje is dan juist kleiner.
 

 

meekletsen met andere vrouwen die zwanger willen worden (wel eerst even inloggen / registreren)

 

meekletsen met andere vrouwen bij wie zwanger worden langer duurt (wel eerst even inloggen / registreren)

 


 

Patiëntenfolders van de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) over (on)vruchtbaarheid:

 

 

terug naar zwangerschap